loď Mi-nor Mi-nor

Rok 1980 - druhý splav

Účastníci: Dušan Lasab, Milan a Miňo Lehký, Norbi Považský, Honza Ceyp, Ivan Považský, Hanka Považská, Ľubo Slododa a Marcela Slobodová.
Trasa splavu: Hronská Dúbrava - Kalná - Revišťské Podhradie - Brehy {Nova Baňa} - Krivín {Psiare} - Veľké Kozmálovce, Kalná




Z lodenice v Kalnej sme mali požičanú pramicu [hliníkovú], kajak a kanoe. Z Bátoviec bola laminátová pramica. Stretávali sme sa v Leviciach u Považských deň vopred. Tu sme prespali a zavčasu ráno nám opäť pán Hansko odviezol lode do Hronskej Dúbravy kde sme lode spustili na vodu a pustili sme sa dolu Hronom.
Tento splav už nebol taký kľudný. Zažili sme aj nedobrovoľné kúpanie - pod Bzenicou. Všetko bolo mokré. Objavil sa však Miňov kamarát Igor Peter, nadšený cyklista, ktorý išiel popri Hrone a naďabil na nás a pomohol nám z biedy. Obstaral nám v Žarnovici chlieb a my sme sa mohli sušiť pri ohni a slivovici. Miňo pri kúpačke stratil zapaľovač. Na pomalých úsekoch Hrona sme skúšali vyrobiť niečo ako plachty z vesiel a kusa padáku.
Ďalším, pre vodákov skoro prírodným úkazom, bol Igorov bicykel na jednej z našich lodí. Neveriacky krútili hlavami nad takým nákladom. Igor však chcel kúsok cesty absolvovať s nami, tak iné riešenie nebolo.
Počas splavu sa spontánne vytvorila vnútorná štruktúra nášho spoločenstva. Konštituovala sa rada starších. Tvorili ju Norbi Považský, Milan Lehký - obaja pätdesiatnici a tridsiatnik Dušan Lasab. Ten ako najmladší z trojice mal poradný hlas a primeraný zmysel pre humor. Ale v humore nezaostávali ani ostatní členovia výpravy. A tak o smiech a dobrú náladu sme nikdy núdzu nemali.


2008 (c) Mino     /        /    E-mail: mi-nor@szm.sk    /